Mleczko Jawa





Opis
Mleczko o smaku waniliowym w czekoladzie Jawa
200 g
Skład:
syrop glukozowo-fruktozowy, czekolada 25% (cukier, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, tłuszcz roślinny (palmowy), tłuszcz mleczny, emulgatory: lecytyny (z soi) i E 476, aromat), cukier, woda, tłuszcz roślinny (tłuszcz palmowy, tłuszcz palmowy częściowo utwardzony, emulgator: E471), mleko w proszku odtłuszczone, substancja żelująca: agar, albumina wysokopienista (białko jaja kurzego, stabilizator: E 1505), substancja konserwująca: sorbinian potasu, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, aromat: etylowanilina, sól, barwnik: karoteny. Może zawierać sezam.
Czekolada oprócz tłuszczu kakaowego zawiera tłuszcze roślinne. Masa kakaowa w czekoladzie: 40,5%.
Jawa 350
Pochodząca z Czechosłowacji Jawa 350 była pierwszym nie-radzieckim motocyklem sprzedawanym w ZSRR po II wojnie światowej. Jawy konkurowały o uwagę sowieckich miłośników motocyklowej turystyki z węgierską marką Pannónia, i do lat 90. nie miały sobie równych. Początki Jawy 350 sięgają lat 30., ale to w latach 50. marka zyskała ogromną popularność - jej motocykle eksportowano aż do 120 krajów na całym świecie. Od lat 60. do 90. Jawa 350 była szczególnie znana i lubiana w krajach Bloku Wschodniego, w których jej limit prędkości 132 km/h oraz chłodzony powietrzem silnik robiły wielkie wrażenie. Motocykliści z miejsca oczarowani Jawą mogli wkrótce stać się zniecierpliwieni jej skłonnością do uszkodzeń - zdarzało się, że z tyłu - przy obciążeniu drugim pasażerem - zginała się rama, lub czasem urywały się kosze sprzęgłowe. Mimo tego, Jawa 350, z silnikiem niemalże identycznym jak w latach 70., jest dziś popularna w krajach Ameryki Łacińskiej. Jeśli Jawa przedostanie się przez Andy lub Amazonię, żaden teren nie będzie jej straszny.
Autorem rysunku jest Mariusz Felek Foltak.