Ursus C-360 — cukierki
Opis
Cukierki czekoladowe z orzeszkami arachidowymi Ursus C-360
Wykonane rzemieślniczymi metodami przez zaprzyjaźnioną manufakturę czekolady Orfin w Tarnowie.
Składniki: czekolada (miazga kakaowa, cukier, tłuszcz kakaowy, emulgator: lecytyna sojowa), naturalny aromat waniliowy), krem czekoladowy (czekolada w proszku 35 % (cukier, kakao o wysokiej zawartości tłuszczu), tłuszcz roślinny (olej słonecznikowy, tłuszcz palmowy), cukier, substancja zagęszczająca ( skrobia modyfikowana), emulgator (lecytyna sojowa), aromaty), mąka arachidowa, orzeszki arachidowe prażone, masło klarowane (z mleka).
Zawiera orzeszki arachidowe, soję. Może zawierać jaja, mleko, sezam, inne orzechy.
masa netto: 125 g
Ursus C-360
Niejeden mógłby nazwać go zwykłym ciągnikiem rolniczym. Jednak Ursus C-360 służył polskim rolnikom przez 360 dni w roku, począwszy od pamiętnego roku 1976 kiedy to pierwszy zdobywca pól i polnych dróg wyjechał z fabryki, święcąc swą żółtą karoserią. Produkcja oryginalnego modelu C-360 zakończyła się w roku 1994, jednak firma Ursus SA wypuściła na rynek nowy ciągnik o takiej samej nazwie w roku 2015. Maszyny, które dzieciom znane są jako traktory, powstawały w warszawskiej dzielnicy Ursus (w latach 1952–1977 samodzielne miasto), przy czym każda z nich nosi imię nawiązujące do swej „ziemi ojczystej”.
Ursus C-360, o maksymalnej prędkości 25,4 km/h, do dzisiaj pozostaje bohaterem polskiej wsi. Wciąż można znaleźć oferty kupna i sprzedaży żółtego giganta, a nawet istnieje duże prawdopodobieństwo spotkania go na różnorakich paradach traktorów. Ursus C-360 stoi także w Narodowym Muzeum Rolnictwa w Szreniawie, jako dumny eksponat poprzedniej ery, w której, mimo wszechobecnej szarości i braków, nie brakowało żółtego traktora, rozjaśniającego twarze uśmiechem.
Autorem rysunku jest wrocławski artysta Paweł Grabowski.