TKS — cukierki
Opis
Cukierki czekoladowe z orzeszkami arachidowymi TKS
Wykonane rzemieślniczymi metodami przez zaprzyjaźnioną manufakturę czekolady Orfin w Tarnowie.
Składniki: czekolada (miazga kakaowa, cukier, tłuszcz kakaowy, emulgator: lecytyna sojowa), naturalny aromat waniliowy), krem czekoladowy (czekolada w proszku 35 % (cukier, kakao o wysokiej zawartości tłuszczu), tłuszcz roślinny (olej słonecznikowy, tłuszcz palmowy), cukier, substancja zagęszczająca ( skrobia modyfikowana), emulgator (lecytyna sojowa), aromaty), mąka arachidowa, orzeszki arachidowe prażone, masło klarowane (z mleka).
Zawiera orzeszki arachidowe, soję. Może zawierać jaja, mleko, sezam, inne orzechy.
masa netto: 125 g
TKS
(polski lekki czołg rozpoznawczy, zwany tankietką)
TKS Został skonstruowany w Biurze Studiów Państwowych Zakładów Inżynieryjnych jako modernizacja TK-3 (wywodząca się z angielskiej tankietki Carden-Loyd), polegająca głównie na zmianie kształtu przedniej części kadłuba, wymianie silnika oraz dodaniu peryskopu dla dowódcy, zmianie opancerzenia, instalacji elektrycznej, ulepszeniu układu jezdnego. Produkcja w Zakładach Ursus trwała od 1934 do 1936 roku gdzie wyprodukowano 280 egzemplarzy, wyposażonych w Ciężki karabin maszynowy wz. 25 Hotchkiss kal. 7,9 mm. Na początku 1939 roku rozpoczęto przezbrajać TKS i TK-3 w nowoczesny, polskiej konstrukcji najcięższy karabin maszynowy wz. 38FK o kalibrze 20 mm, ale do wybuchu wojny udało się to uczynić w zaledwie 23 egzemplarzach. Dowodzący takim pojazdem plutonowy podchorąży Edmund Roman Orlik został pierwszym polskim asem pancernym, niszcząc we wrześniowych walkach, według różnych źródeł, od 10 do 13 wrogich czołgów. Odrestaurowane wysiłkiem wielu pasjonatów trzy egzemplarze TKS, cieszą oko gości polskich muzeów i pokazów dynamicznych podczas rekonstrukcji. Przed Państwem TKS z karabinem maszynowym wz. 25 Hotchkiss.
Autorem rysunku jest Mariusz Felek Foltak.