Mały Fiat — cukierki
Opis
Cukierki czekoladowe z orzeszkami arachidowymi Mały Fiat
Wykonane rzemieślniczymi metodami przez zaprzyjaźnioną manufakturę czekolady Orfin w Tarnowie.
Składniki: czekolada (miazga kakaowa, cukier, tłuszcz kakaowy, emulgator: lecytyna sojowa), naturalny aromat waniliowy), krem czekoladowy (czekolada w proszku 35 % (cukier, kakao o wysokiej zawartości tłuszczu), tłuszcz roślinny (olej słonecznikowy, tłuszcz palmowy), cukier, substancja zagęszczająca ( skrobia modyfikowana), emulgator (lecytyna sojowa), aromaty), mąka arachidowa, orzeszki arachidowe prażone, masło klarowane (z mleka).
Zawiera orzeszki arachidowe, soję. Może zawierać jaja, mleko, sezam, inne orzechy.
masa netto: 125 g
Maluch
Polski Fiat 126, nazywany z czułością „Małym Fiatem”, po raz pierwszy wyjechał z włoskiej fabryki w 1972, a niespełna rok później rozpoczęto jego produkcję w Fabryce Samochodów Małolitrażowych w Bielsku-Białej. „Maluch”, najczęściej wybierany w wersji z czerwonym lakierem, mógł być namiastką niewielkiego Fiata 500, i tym samym dawać obywatelom Rzeczypospolitej Ludowej posmak włoskiego stylu.
Nasz Fiat 126 był produkowanych w kilku wersjach - Standard, Special i Komfort, przy czym wszelkie limitowane modele niewiele się od siebie różniły. Produkowane w Polsce egzemplarze często nie trafiały na rodzimy rynek, lecz były eksportowane do Niemiec czy Włoch, pozwalając naszym zachodnim sąsiadom zakosztować ducha PRL, wyrażającego się w kanciastym nadwoziu „Malucha”. Poza jego ikonicznym kształtem, „Maluch” zostanie na zawsze zapamiętany szczególnie przez pasażerów podróżujących zwykle na tylnej kanapie, którzy za każdym razem musieli podkurczać nogi.
Autorem rysunku jest wrocławski artysta Paweł Grabowski.