Cukierki Fiat 126p





Opis
Cukierki czekoladowe z orzeszkami arachidowymi Fiat 126p
Wykonane rzemieślniczymi metodami przez zaprzyjaźnioną manufakturę czekolady Orfin w Tarnowie.
Składniki: czekolada (miazga kakaowa, cukier, tłuszcz kakaowy, emulgator: lecytyna sojowa), naturalny aromat waniliowy), krem czekoladowy (czekolada w proszku 35 % (cukier, kakao o wysokiej zawartości tłuszczu), tłuszcz roślinny (olej słonecznikowy, tłuszcz palmowy), cukier, substancja zagęszczająca ( skrobia modyfikowana), emulgator (lecytyna sojowa), aromaty), mąka arachidowa, orzeszki arachidowe prażone, masło klarowane (z mleka).
Zawiera orzeszki arachidowe, soję. Może zawierać jaja, mleko, sezam, inne orzechy.
Maluch
Fiat 126p pojawił się na polskim rynku w roku 1973 i wkrótce zyskał sobie miano Malucha, które zawdzięcza swoim niewielkim gabarytom. Jego szerokość nieprzekraczająca 1,5 m i 3,05 m długości, porównywalnej do wymiarów oryginalnego angielskiego Mini, nie przeszkadzały tysiącom Polaków mieścić w środku całej swojej 6-osobowej rodziny z bagażami, kiedy wyruszali na urlop z zakładu pracy. W Polsce produkcją Malucha zajmowała się Fabryka Samochodów Małolitrażowych „Polmo” Bielsko-Biała w Bielsku-Białej i w Tychach. Protoplastą PRL-owskiej ikony był włoski Fiat 500, który, choć porównywalnie kultowy - przy czym zgrabniejszy od Malucha – nie mógłby nigdy zająć miejsca, które w kulturowej świadomości Polaków zajmuje nasz bohater.
Polski Fiat, którego szczyt popularności przypadał w Polsce na lata 80., znalazł też grono użytkowników w Australii w latach 1989 – 1992, stając się najtańszym samochodem na najmniejszym z kontynentów. Maluchy niezłomnie zwiększały swoje przebiegi, przemierzając także drogi węgierskie, a nawet kubańskie.
Autorem rysunku jest wrocławski artysta Paweł Grabowski.